Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş

Goma, Paul (1935-....)

Nume Persoană: Goma, Paul (1935-.... )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Notă biografică şi de activitate: Prozator.
Notă biografică şi de activitate: S-a născut pe 2 octombrie 1935, satul Mana, comuna Vatici, județul Orheiși a încetat din viață pe 25 martie 2020 la University Hospitals Pitié Salpêtrière - Charles Foix din Paris, Franța
Notă biografică şi de activitate: . În 1942, fiul începuse şcoala primară în satul natal, dar în martie 1944 familia se refugiază în Transilvania, unde e nevoită să se ascundă în sate din zona Sibiului şi a Târnavei Mari, pentru a nu fi repatriată forţat sau deportată În 1946, devine elev al Şcolii Normale „Andrei Şaguna” din Sibiu, timp de doi ani, până la reforma învăţământului din 1948, când este transferat în ciclul doi la o şcoală din Şeica Mare, în zona Târnavei Mari. Din toamna anului 1949, în urma unui concurs, devine elev la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, până în 1952, când este interogat la Securitate, considerat suspect din punct de vedere politic şi exmatriculat. După insistenţe şi căutări disperate (nu mai e primit nici la Sighişoara, nici la Braşov), absolvă în 1953 liceul la Făgăraş. Biografia copilului, adolescentului, iar mai apoi a studentului G. e răvăşită de istorie şi politică. În 1954, reuşind la admitere simultan la Filologia bucureşteană şi la Şcoala de Literatură, devenită Institut autonom, iar apoi o secţie a Universității, alege cea de-a doua posibilitate.
Notă biografică şi de activitate: După revoluţia maghiară din octombrie 1956, scrie un episod epic în care personajul naraţiunii, în cadrul unei şedinţe, predă carnetul U.T.M., în semn de protest la represiune. Citit la un seminar de creaţie, fragmentul va declanşa comportamentul politic şi literar al disidenţei; în noiembrie 1956 autorul este arestat, anchetat, acuzat de agitaţie publică şi condamnat la doi ani de închisoare corecţională. Calvarul detenţiei străbate arestul de la Malmaison, penitenciarul Jilava (1957) şi Gherla (1958), povestit ulterior în romane. Din închisoare este trimis în noiembrie 1958 în domiciliu obligatoriu în satul Lăteşti, pentru trei ani, dar restricţia şi restriştea se prelungesc până în ian. 1963. Apoi, până în 1965, lucrează ca muncitor necalificat, fotograf ambulant, trompetist sau tehnician la Buhuşi, Rupea, Fărăgaş, Şercaia sau Braşov. Din 1965 reia studiile universitare la Filologia din Bucureşti, urmate timp de doi ani, până în 1967, şi întrerupte ca urmare a hărţuielilor Securităţii.
Notă biografică şi de activitate: Scriitorul şi-a consolidat prestigiul în cadrul disidenţei din Est, devenind, prin amploarea dezvăluirilor şi prin virulenţa protestului, un caz şi un reper. A scris numai în româneşte, deşi cărţile i-au apărut traduse în franceză, germană, olandeză, suedeză. A reprezentat tot timpul condiţia disperată a scriitorului român care nu s-a putut exprima în perfectă libertate decât în exil. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1991).
Sursa: Sasu, Aurel - Dicționarul biografic al limbii române (DBLR), Vol. 1(A-L). - Pitești : Paralela 45, 2006
Țara sursă: RO: BJAG
Lucrări: 34 lucrari in 30 publicatii in 2 limbi
Bonifacia : Roman de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Amnezia la români de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Dans le cercle de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Les Chiens de mort ou La passion selon Piteşti de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Arta refugii : Roman de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Adameva de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Altina : grădina scufundată : roman de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Din Calidor: O copilărie basarabeană de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Alte jurnale de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Din Calidor: O copilărie basarabeană de: Goma, Paul (1935-....) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola