Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş

Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716)

Nume Persoană: Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716 )
Naționalitate: GE
Limba: rum
Notă biografică şi de activitate: Autor, tipograf, xilograf, caligraf, pictor, sculptor, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană
Notă biografică şi de activitate: Născut probabil în 1650, în Iviria (Georgia sau Gruzia), ucis cândva în intervalul septembrie–octombrie 1716 de către ostașii turci.
Notă biografică şi de activitate: Luat de tânăr în robie de turci și dus la Constantinopol, este ulterior eliberat, trăind în preajma Patriarhiei ecumenice, unde a învățat sculptura în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum și limbile greacă, arabă și turcă; probabil, tot acum a fost călugărit sub numele Antim și hirotonit ieromonah. Prin 1689 - 1690 a fost adus de Constantin Brâncoveanu în Țara Românească. Aici a învățat limbile română și slavonă, precum și meșteșugul tiparului. În 1691 i s-a încredințat conducerea tipografiei domnești din București, în care a imprimat 4 cărți.
Notă biografică şi de activitate: A lucrat în Tipografia Domnească din București. După 1696 a fost numit egumen la Mănăstirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimând 15 cărți (7 grecești, 5 românești, una slavonă, una slavo-română, una greco-arabă). Între 1701 și 1705 și-a reluat activitatea la București, unde a tipărit alte 15 cărți (11 grecești, 2 românești, una slavo-română, una greco-arabă). Pe data de 16 martie 1705 a fost ales episcop de Vâlcea, unde la tipografia de la Mănăstirea Govora, tipărește alte 9 cărți (3 românești, 3 slavo-române, 3 grecești). La 28 ianuarie 1708 a fost ales mitropolit al Ungrovlahiei, fiind instalat în funcție pe 22 februarie al aceluiași an. În această calitate, înființează ca și la Râmnicu Vâlcea o tipografie la Târgoviște, unde a tipărit un număr de 18 cărți (5 grecești, una slavo-română, una slavo-româno-greacă, 11 românești). În 1715 tipografia a fost mutată la București, unde a mai imprimat alte două cărți grecești. Prin tipografiile înființate cu sprijinul lui Petru Movila, fiu de voievod moldovean ajuns mitropolitul Kievului, cărțile religioase se răspândesc și contribuie la unificarea limbii române literare.
Notă biografică şi de activitate: Prin cele 63 tipărituri, lucrate de el însuși, coordonate sau patronate, în limbi diferite și de o mare diversitate, prin numeroșii ucenici pe care i-a format, este considerat - alături de Diaconul Coresi - cel mai mare tipograf din cultura medievală românească. A avut un rol însemnat în introducerea completă și definitivă a limbii române în slujbă. Deși româna nu era limba sa nativă, a reușit să creeze o limbă liturgică românească limpede, care a fost înțeleasă de contemporanii săi și este folosită până astăzi.
Notă biografică şi de activitate: Prin activitatea sa tipografică, a sprijinit și alte popoare ortodoxe, imprimând cărți pentru slavi, greci și arabi (din Patriarhia Antiohiei). Este și autorul unei remarcabile opere tipografice multi-script, Liturghierul greco-arab din 1701, care a fost una dintre primele cărți tipărite cu litere mobile din lume având caractere arabe. În anul 1706, aceeași instalație tipografică cu caractere arabe a fost dăruită patriarhului Atanasie Dabas, care a instalat-o la Alep. În 1699 a trimis pe unul din cei mai buni ucenici ai săi, ipodiaconul Mihail Ștefan, la Alba Iulia, unde a tipărit o Bucoavnă și un Chiriacodromion. Pe același Mihail Ștefan, l-a trimis în țara sa de origine, Georgia. Acolo, la Tbilisi, ipodiaconul a pus bazele primei tiparnițe cu caractere georgiene din țara natală a lui Antim, unde au fost tipărite mai multe cărți în limba georgiană.
Notă biografică şi de activitate: Este ctitorul mănăstirii cu hramul "Toți Sfinții" din București – numită azi Mânăstirea Antim - (1713 - 1715), pe care a înzestrat-o cu toate cele trebuitoare, unul dintre cele mai remarcabile monumente de arhitectură, pictură și sculptură din România. Pe seama veniturilor generate de aceasta, a alcătuit un testament, intitulat "Învățături pentru așezământul cinstitei mănăstiri a tuturor sfinților, capete 32", în vederea organizării unei impresionante opere de asistență socială.
Notă biografică şi de activitate: Fiind un apărător energic al drepturilor Bisericii ortodoxe și a poporului român, dar mai ales din pricina atitudinii sale fățiș antiotomane, în toamna anului 1716, la cererea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, a fost înlăturat din scaun, închis, caterisit de patriarhul ecumenic și condamnat la exil pe viață în mănăstirea "Sfânta Ecaterina" din Muntele Sinai. În drum spre locul exilului, a fost ucis de ostașii turci și trupul aruncat undeva în râul Marița sau în Tungea, dincolo de Adrianopol. Abia după 250 de ani, în 1966, Patriarhia Ecumenică a ridicat această nedreaptă caterisire și a fost reabilitat. Antim Ivireanul a fost proslăvit ca sfânt (canonizat) de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992 (prin actul sinodal din 20 iunie, proclamarea oficială a canonizării având loc la 21 iunie 1992). Este prăznuit în fiecare an la 27 septembrie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 ca „an omagial al Sfântului Antim Ivireanul, tipograf și om de cultură din secolul al XVIII-lea”, cu ocazia comemorării a 300 de ani de la martiriul acestuia. Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a slujit, la 27 septembrie 2016, Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhiei împreună cu Patriarhul Ioan al Antiohiei⁠(en), aflat în vizită în România pentru a participa la manifestările dedicate Sfântului Antim Ivireanul.
Sursa: Dicționarul scriitorilor români. - București : Editura Fundației Culturale Române, 1995, Vol. 1 (A-C)
Data și ora ultimei accesări: (citat: 8.09.2020)
Țara sursă: RO: BJAG
Lucrări: 16 lucrari in 15 publicatii in 1 limbi
Antim Ivireanul : Logos şi personalitate de: Negrici, Eugen (1941-....) (Text tipărit) Dedicat [280]
Antim Ivireanu : (1650-1716) de: Cerbuleţ, Teodor (Text tipărit) Dedicat [280]
Opere de: Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716) (Text tipărit)
Antim Ivireanul şi vremea lui de: Albala, Radu (1924-1994) (Text tipărit) Dedicat [280]
Antim. Logos şi personalitate de: Negrici, Eugen (1941-....) (Text tipărit) Dedicat [280]
Predici făcute pe la praznice mari 1709-1716 de: Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716) (Text tipărit)
Antim Ivireanul - cărturar umanist de: Djindjihaşvili, Fanny (Text tipărit) Dedicat [280]
Predici de: Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716) (Text tipărit)
Predici de: Antim Ivireanul, Mitropolit Al Ţării Româneşti (1650-1716) (Text tipărit)
Subiecte
Vă rugăm să schimbaţi parola